1. Úvod

1.1. Jaký je účel této publikace?

Tato příručka je určena pro lektora kurzu a vychází z online materiálů na adrese https://moodle.safemedic.eu. Materiály byly vyvinuty v rámci projektu SAFEMEDIC financovaného z programu EU Erasmus+ v letech 2019-2021. Projekt koordinovala univerzita Lipinski v polských Kielcích a partnery bylo pět univerzit z Irska, České republiky, Litvy, Slovinska a mezinárodní organizace International Network for Health Workforce Education (INHWE).

Cílem online materiálů (videopřednášky, podklady kurzu, instruktážní videa) a seminářů je zlepšit pochopení širokého kontextu agrese ve zdravotnictví a rozvíjet schopnost řešit agresivní chování pacientů. Celý kurz lze podle potřeby přizpůsobit různým vzdělávacím kontextům. Publikace obsahuje pokyny na podporu pořádání seminářů, a to jak ve třídě, tak online.

Výběr a pořadí prezentace témat by měl lektor/moderátor, který kurz vede, přizpůsobit potřebám konkrétních skupin účastníků. Není nutné spouštět všechny moduly nebo je spouštět v přesném pořadí navrženém v tomto zdroji.

Praktická část - modul 3 "Vyjednávání" a modul 4 "Speciální donucovací prostředky: techniky deeskalace agrese u pacientů v nemocničním prostředí" - by měla být procvičována v přímém kontaktu v praktických hodinách poté, co se účastníci seznámí s videomateriály.